orientació

El CAX Orientació participa durant aquest mes d’abril en competicions en Andalusia i el País Basc

Publicado el

La Secció d’Orientació del CAX no deixa de practicar el seu esport favorit, l’orientació, i per aquest motiu, en aquest mes d’abril s’ha desplaçat a Andalusia i el País Basc, encara que virtualment, per a participar en diversos campionats de TRAIL-O que han acollit les ciutats com Granada, Cadis i Sevilla o Zarautz. En el mes de maig, el CAX Orientació es desplaçarà on-line a Castropol (Astúries) i a Alcoi.
El confinament que patim, també els orientadors, a conseqüència de la COVID-19 ha propiciat que molts clubs promocionen el Trail-O. Aquesta és una modalitat d’orientació de precisió, de caràcter inclusiu, on no es necessiten grans zones per realitzar les carreres ja que no es tracta d’una elecció d’itineraris o de força física on siga decisiu la velocitat, l’objectiu és la precisió per tal d’interpretar el mapa i el terreny i, després, per identificar quina de les balises d’un grup de cinc és la que correspon amb la descripció de control i el centre del cercle del control dibuixat en el mapa.
La manera de celebrar els campionats de TRAIL-O, mitjançant proves on-line, és molt senzilla, ja que ens presenten una foto d’un parc, un jardí o un monument de la ciutat del club on es fa la competició on s’indiquen les posicions de les 5 o 6 balises, amb un plànol de la zona i amb un cercle indicant el control, la descripció de control i una fletxa indicant el nord. Al final tenim les opcions de contestació, on una pot ser correcta o es pot donar el cas que cap d’ella estiga col·locada on indica el cercle. Tot això afegit a que tots els orientadors tenen la mateixa hora de començament, amb un temps limitat, on el temps és important, a l’igual que els encerts i tenint en compte que les errades penalitzen. A més a més, sol haver diverses modalitats, la qual cosa facilita que en aquestes proves puga participar qualsevol persona des de casa, sense que importe l’edat o els coneixements previs en orientació.
En algunes d’aquestes proves han arribat a participar quasi 1.500 persones i els membres de l’equip del CAX Orientació estan participant en aquestos TRAIL-O com una mena d’entrenament que els serveix per a treballar la lectura de mapa i la descripció de controls. Una manera divertida i agradable de passar el confinament en casa. Ja tindrem temps més endavant d’entrenar amb la brúixola i el mapa per la muntanya.
Si voleu saber més sobre el TRAIL-O, i estar assabentats d’aquestes proves, sols heu de seguir al CAX Orientació a través de les xarxes socials de facebook i twitter.